Uten DAB-radio? Alt du trenger er mobilen

Slik får du fortsatt lyttet til favorittprogrammene dine, uten å måtte kjøpe DAB-radio.
Mobilen erstatter DAB og FM

I fylke etter fylke slukkes FM-nettet gjennom hele 2017. Med mindre du har kjøpt i en DAB-radio får du ikke hørt på favorittprogrammene dine på hytta, i båten eller bilen. Eller?

Mest sannsynlig har du med deg mobilen, og via en eller flere radio-apper, kan du lytte til de aller fleste av landets små og store radiostasjoner ... samt mye mer.

1. Bruker ikke mye data

Ettersom mobilradio strømmes over mobilnettet, bruker det av datakvoten du har i abonnementet ditt. Men hvor mye er det egentlig som går med?

Ikke så mye som du kanskje frykter! På en biltur fra Oslo til Bergen går det for eksempel med 568MB på åtte timer – og takket være såkalt bufring slipper du at sendingen faller ut i tunneler uten DAB-støtte.

I NRKs radio-app kan du velge mellom to kvalitetsinnstillinger, der den med lavest kvalitet bruker 60MB og den høye kvaliteten bruker 90MB per time.

Tar du utgangspunkt i Telenors mest populære abonnement, FRIHET 5 GB, tilsvarer én time strømming med lavest kvalitet 4,80 kroner, mens en time med høyest kvalitet kommer på 7,20 kroner.

I radio-appene har du tilgang på all verdens radiokanaler

TuneIn Radio lar deg lytte til alle norske radiokanaler, samt tusenvis av utenlandske ... samt podcaster.

Og takket være Telenors landsdekkende mobilnett, er du sikret topp kvalitet på sendingene og suveren dekning uansett hvor du vil lytte på radio.

Slik går du frem for å høre radio på mobilen:

2. Last ned radio-apper

Flere norske radiokanaler har egne apper som lar deg høre radio via mobilnettet. 

Blant de største finner du NRK Radio (iPhone / Android), Radio Norge (iPhone / Android) og P4 (iPhone / Android).

I tillegg finnes det en rekke tredjepartsapper som lar deg høre på alle radiokanaler i hele verden med nettstrømmer. Noen av de beste vi har vært borti er TuneIn Radio (iPhone / Android) og Radium (iPhone)

Fordelen med disse appene er at de også kan spille av rene internett-radiokanaler, som det finnes tusenvis av. Disse er lette å bla gjennom i appen – har du for eksempel en favorittsjanger du liker å nynne til, finnes det garantert nettradiokanaler som bare spiller dette.

3. Overfør lyden ... gjerne trådløst

I forbindelse med FM-slukkingen har mange lurt på om de må gå til anskaffelse av nye radioer som støtter DAB+, eller kløne med eksterne adaptere. Spesielt om du lytter mye på radio i bilen, kan dette være en utfordring – med en potensielt høy prislapp. Om bilen din er av nyere dato, er det lett som en lek å overføre radiosendingen fra mobilen og til bilens lydanlegg via Bluetooth.

På samme måte kan du høre på radio via mobilen overalt ellers, enten det er hjemme eller på hytta, ved å overføre lyden trådløst til en Bluetooth-høyttaler.

Bluetooth-symbolet

Dette er symbolet for Bluetooth. Visste du at det består av Harald Blåtanns initialer i runer? Teknologien er oppkalt etter den danske vikingkongen fordi han klarte å skape bånd mellom fiender ...

  • For å sende radiosendingene via Bluetooth, må dette være aktivert på mobilen
  • På både iPhone og Android gjør du dette i Innstillinger > Bluetooth
  • Deretter må du aktivere søkefunksjonen på høyttaleren du vil koble mobilen til. På bærbare høyttalere er dette gjerne en knapp med Bluetooth-symbolet på – at den er søkbar kan markeres med et blinkende lys
  • Den eksterne enheten vil deretter dukke opp i listen i Bluetooth-innstillingene på mobilen din – og kan dermed velges
  • Har ikke bilen Bluetooth? Med disse triksene kan du likevel overføre lyd fra mobilen

Populært på Online.no nå: